Puolueanalyysi kuntavaaleihin

Olen ääneni tulevissa vaaleissa jo antanut. On kuitenkin mielenkiintoista spekuloida vaalituloksella, ja miettiä puolueiden hyviä ja huonoa puolia. Käyn tässä kirjoituksessa läpi Kouvolassa kuntavaaleissa mukana olevien puolueiden hyvät ja huonot puolet. Lisäksi yritän ennustaa vaalitulosta. Se ei ole todellakaan helppoa, koska muuttujia on paljon. Eikä vähäisimpänä edustamani puolue Liike Nyt, joka osallistuu kuntavaleihin ensimmäistä kertaa ikinä. Aloitetaan analyysi siinä järjestyksessä, kuin ennustan vaalituloksen menevän.

Kokoomus

Kokoomus sai Kouvolassa enemmän ehdokkaita, kuin mikään muu puolue. Uskon Kokoomuksen voittavan kuntavaalit Kouvolassa. Tämä tarkoittaa sitä, että puolue saa valita puheenjohtajuuden, joko valtuustosta, tai hallituksesta. Olen miltei varma, että Kokoomus valitsee hallituksen puheenjohtajuuden.

+

Kokoomus on esiintynyt Kouvolassa vastuullisen taloudenpidon puolueena. Kokoomuksen linja on pääosin selkeä. Veronkorotuksia ja lainan ottoa vastustetaan, ja taloutta halutaan parantaa palveluverkkoja ja toimintaa tehostamalla.

Toiminta näyttää aika-ajoin epäjohdonmukaiselta. Keskustellaanko puoleen sisällä asioista? Kun hallituksessa kokoomuslaiset hyväksyivät kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkkioviran perustamisen, niin kanta muuttui viikossa ja puolue olikin viran perustamista vastaan valtuustossa. Ulospäin näyttää, että puolueen sisällä on räväkämpiä persoonia, jotka eivät tule toimeen sivistysporvariosaston kanssa.

Perussuomalaiset

On asiasta mitä mieltä tahansa, niin Perussuomalaiset tulevat ottamaan Kouvolassa, ja koko Suomessa todella kovan vaalivoiton. Puolue tulee Kouvolassakin keräämään kannatusta sellaisista ”kansan syvistä riveistä”, jotka ovat turhautuneet perinteiseen politiikkaan. Puolue taistelee jopa suurimman puolueen asemasta. Oma veikkaukseni on kuitenkin hopeasija. Tämä tarkoittaa joko kaupunginhallituksen- tai kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikkaa, sekä merkittävää edustusta hallituksessa ja kaikissa muissa toimielimissä. Kouvolassa alkaa tässä mielessä täysin uusi aikakausi.

+

Perussuomalaiset ovat kannoissaan johdonmukaisia. Aina kun maahanmuutto voidaan kytkeä kuntapolitiikkaan, niin se myös tehdään. Esimerkkinä voidaan pitää vaikka keskustelua kiintiöpakolaisten määrästä. Oikeastaan puolueen toiminnassa mikään ei yllätä, ja se voitaneen lukea plussaksi poukkoilevassa kuntapolitiikassa.

Puolue on ideologinen liike. Maahanmuuttoa vastustetaan silloinkin, kun sen hyödyistä on näyttöä. Perussuomalaiset ovat myös näyttäytyneet Kouvolassa vanhan säilyttämisen puolueena, jossa kehittäminen ja uudet ideat teilataan. Tällainen vanhaan aikaan lukkiutuminen on mielestäni vahingollista Kouvolalle. Katse tulisi olla tulevaisuudessa, sillä se on se suunta jonne olemme menossa. Esimerkiksi kaikkien vanhojen palveluverkkojen systemaattinen puolustaminen on vastuutonta talouspolitiikkaa. Jokainen vähänkään talouslukuja ymmärtävä tajuaa, että rakenteellisia uudistuksia tarvitaan. Keinona puolue tarjoaa investointien jäädyttämistä ja virkamiesten potkuja. Tämä on oman oksan sahaamista. Toisaalta puolue tekee juuri siten, miten heidän kannattaakin politiikkaa tehdä. Railakkaat kannat vertoavat kansaan. Joku kutsuu sitä populismiksi, eikä siinä ole mitään väärää.

SDP

Mielestäni SDP on näyttönsä Kouvolassa antanut. Kouvolan talous on juuri sillä tolalla kuin sosiaalidemokraatit sen ovat halunneet olevan. Se tarkoittaa vaalitappiota Kouvolassa, ja kolmatta sijaa. Myös Sanna Marinin kuherruskuukausi on ohi. En tiedä, että onko pääministerin kuvista tolppamainoksissa enemmän hyötyä vai haittaa. Puolueen sisäiset riidat ovat näkyneet päällepäin. Mikkikohut ja muut ovat aiheuttaneet kolhuja demareille.

+

Demareissa on paljon hyviä poliitikkoja. Erityisesti tarkoitan puolueen nuorempaa ”siipeä”. Uudistusmielisyyttä puolueessa on, mutta vanhat jarrut ovat vielä olleet kehitryksen tiellä. Siksi onkin hyvä, että seuraavat neljä vuotta demarit miettii politiikkaansa hieman pienemmällä määrällä valtaa.

Demarit on ollut Kouvolassa johtavassa asemassa. Kouvolan talouspolitiikka on näyttäytynyt sellaisena, kuin demarit Keskustan tuella on sen halunnut olevan. Verot nousevat vuodesta toiseen ja lainakanta kasvaa. Demarien karvat nousevat pystyyn, kun joku mainitsee sanan kyläpoliitikko. Tämä nimitys on kuitenkin ansaittu. Enemmän kuin missään muussa puolueessa juuri demareilla on vaikeuksia hahmottaa suurta Kouvolaa ja päätökset töppäävät nurkkakuntaisuuteen. Johtuuko se siitä, että demareilla on edelleen jokaisessa kaupunginosassa omat poliittiset paikallisyhdistyksensä. Minä kysyn: ”Olisiko jo yhdistymisen aika?”

Keskusta

Puolue on pahasti hukassa, niin paikallisesti, kuin valtakunnallisesti. Hallituksessa kompurointi ei voi olla näkymättä kuntavaalien kannatuksessa. Tämä harmittaa minua. Keskustan kaltaiselle puolueelle on mielestäni sija myös maakuntakaupungissa nimeltä Kouvola. Neljäs sija on Keskustalle torjuntavoitto.

+

Keskusta on Kouvolassa ollut aktiivinen toimija varsinkin erilaisissa aloitteissaan. Tästä kunnia menee puolueen nuorille kyvyille, joilla on tarmoa uudistaa asioita. Esimerkkinä voin mainita, vaikka rakennusjärjestyksen uudistamisen, joka oli Keskustan aloittama poliittinen hanke. Tällä uudistuksella pyritään helpottamaan rakentamista esimerkiksi ranta-alueilla. Keskusta huomasi, ettei tiiviisti rakennetun alueen määräykset sovellu suoraan haja-asutusalueiuden sääntöihin ja määräyksiin. Tällaista lisää, kiitos.

Kouvolassa Keskusta teki mielestäni virheen profiloituessaan demarien apupuolueeksi. On ollut läpinäkyvän ilmeistä, että Kouvolassa on ollut vahva SDP-Keskusta koalitio, jonka yhteisvoimalla päätöksiä on juntattu läpi. Tämä näyttää mielestäni vähintäänkin kömpelöltä. Uskon, että näitä lehmänkauppoja on ollut laatimassa Kepun ”kokeneempi kaarti”. Nimiä luettelematta toivon, että puolueen nuoret kyvyt saavat enemmän valtaa puolueessa.

Vihreät

Sattuneesta syystä tunnen tämän puolueen paremmin kuin hyvin. Viides sija on puolueelle varmasti pettymys. Kannatukseen tulee väkisinkin vaikuttamaan puolueen toiminta valtakunnanpolitiikassa. Tätä ideologista politiikkaa monen on todella vaikea hyväksyä. Jos puolue keskittyisi enemmän luonnonsuojeluun ja jättäisi kaikenlaisen intersekstionaalisen feminismin ja muun ideologisen vouhottamisen, kuiten ilmastohätätilan lietsomisen hieman vähemmälle, niin tulos olisi paljon parempi. Jos puoleohjelmaa lukiessa ei tiedä, että onko käsissä Feministisen puoleen, vai Vihreiden puolueohjelma, niin jokin on mennyt pieleen. Tämä ei tietenkään ole paikallisten vihreiden vika, vaikka siitä kärsivätkin.

+

Vihreät on tehnyt Kouvolassa vastuullista talouspolitiikkaa, joka on näyttäytynyt korostuneen oikeistolaisena. Itse asiassa talouspolitiikka on lähes identtistä Kokoomuksen kanssa, ollen samalla todella kaukana esimerkiksi Vasemmistoliitosta. Vihreät on myös systemaattisesti vastustanut esimerkiksi opettajien lomautuksia, ja painottanut laatua määrän sijaan esimerkiksi kouluverkkopäätöksissä. Voidaan todeta, että Kouvolassa Vihreät on hoitanut oman osuutensa hyvin.

Paikalliset sotkut ovat värittäneet valtuustokautta. Jos puolueen kuudesta jäsenestä kolme on eronnut puolueesta (minä mukaan lukien), niin oikea ratkaisu lienee katsoa peiliin. Luottamusta ei varmaan lisää sekään, että puolue on vajonnut toiminnassaan niin alas, että valtuustoryhmän sisäiset äänestykset uusitaan tilanteissa, joissa tulos ei miellytä. Tällä tarkoitan tapahtunutta, jossa valtuustoryhmä äänesti seuraajastani valtuuston varapuheenjohtajan tehtävään. Kun äänestystulos ei miellyttänyt, niin paikallisyhdistys tuli ”apuun” ja mitätöi äänestystuloksen. Annan Vihreille yhden neuvon. Keplottelu ja demokratian halventaminen osuvat aina omaan nilkkaan – ja lehdet saavat kirjoitettavaa.

Kristillisdemokraatit

Tämän puolueen olemassaoloa hieman ihmettelen. Mihin tarvitaan uskontoon kytkettyä poliittista liikettä? Maailmasta löytyy paljon esimerkkejä, joissa uskonnon ja politiikan sotkeminen ovat johtaneet katastrofaalisiin tilanteisiin. Tästä samasta syystä puolueella ei ole mahdollisuuksia kasvaa suuremmaksi, kuin mitä se on ollut jo vuosikausia. Kouvolassa puoleella on monia maltillisia hyviä päättäjiä, joiden tasapainoista toimintaa yksi poliitikko on omalla toiminnallaan horjuttanut. On harmillista, että valtuustoryhmän puheenjohtaja ja hallituksen jäsen käyvät väittelyä erimielisyyksistä lehtien palstoilla. Näistä syistä, kuudes sija.

+

Pääosin asiallista ja ennustettavaa politiikkaa. Hyviä tyyppejä, jotka ovat osanneet tehdä politiikkaa ideologiaa korostamatta rauhallisella otteella.

Sisäiset ristiriidat valtuustokauden lopussa jättävät ikävän jälkimaun. Erityisen harmillista on, että kyse on lähinnä yhden henkilön sooloilusta. Puolue myös näyttäytyy vanhoihin aikoihin haikailevana liikkeenä, kun tässä ajassa tarvittaisiin uusia ideoita, ja katsetta tulevaisuuteen.

Liike Nyt

Kannatusta on todella vaikea ennustaa, mutta yhtään pinkkien lasien läpi katsomatta totean, että potentiaalia on paljon. Liikkeen kannatus syntyy osaltaan samoista syistä, kuin Perussuomalaistenkin. Ne ihmiset, jotka toivovat muutosta, mutta haluavat sen muutoksen tapahtuvan Persuja rakentavammalla otteella, ovat potentiaalisia äänestäjiä. Yrittäjät, ja ihmiset jotka yrittäjyyttä arvostavat ovat mahdollisia kannattajia. Kokoomus näyttäytyy suurten yritysten asioiden ajajana. Liike Nyt ajattelee, että esimerkiksi uudet työpaikat syntyvät juuri uusiin ja pieniin yrityksiin. Lisäksi äänestäjiä löytyy ihmisistä, jotka haluavat kokeilla uutta tapaa tehdä politiikkaa. Liike Nyt on ainoa puolue, joka on tehnyt digiloikan 2020-luvulle. Veikkaukseni on seitsemäs sija. Parhaimmillaan Liike Nyt voi kamppailla jopa viiden sakkiin pääsemisestä, mikäli äänet muiden puolueiden osalta jakaantuvat optimaalisesti.

+

Nettiparlamentti. Ihmiset pääsevät vaikuttamaan asioihin kännykkään ladattavalla sovelluksella. Tämä on mullistava asia kuntapolitiikassa. Aikaisemmin ihmisillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa vain vaaleissa, mutta nyt se onnistuu koko valtuustokauden ajan, kun äänestyksiä ladataan nettiparlamenttiin. Liike Nyt ei ole ideologinen liike, vaan päätöksiä tehdään asiat edellä. Myös rakentavan keskustelukulttuurin tuominen riitaisana näyttäytyvään kuntapolitiikkaan on tärkeä tavoite.

Yhtä lukuunottamattaa (allekirjoittanut) Liike Nytin kaikki ehdokkaat tulevat politiikan ulkopuolelta. Puolueella ei ole kokemusta poliittisesta pelistä, joka saattaa varsinkin alkuvaiheessa aiheuttaa haasteita.

Vasemmistoliitto

Hajuton, väritön ja mauton. Mitä vasemmisto on saanut viimeisen vuoden aikana Kouvolassa aikaan? Minä en osaa sanoa yhtään yksittäistä asiaa. Ristiriita kädet rasvassa metallitehtalla tekevän duunarin, ja ituja syövän feministin välillä on ilmeinen. Kenen etuja Vasemmistoliitto ajaa? Puolue on syntynyt sosialistista yhteiskuntaa kannattavaksi liikkeeksi. Mielestäni tällaisella aatteella ei ole mitään virkaa tässä ajassa, varsinkaan kuntapolitiikassa. Funktio puuttuu. Tietysti, jos hyväksyy sen, että kyseessä on laimea parhaat vuotensa nähnyt protestiliike, niin mikäs siinä.

+

Vaikka Vasemmistoliiton valtuutetut ovat jääneet takariviin, ovat he esiintyneet edukseen aina kun mahdollisuus vaikuttamiseen on tullut.

Muutosvastarinta harvoin kannattaa. Ehkä vasemmiston parhaat ajat ovat jossain 1800-luvun lopussa. Kouvolassa puolue näyttäytyy vanhojen, kalliiden ja huonossa kunnossa olevien palvelurakenteiden puolustajana.

Suur-Kouvolan sitoutumattomat

Tälle porukalle hyvä saavutus on saada yksikin ehdokas läpi. Viime vaaleissa kaksi paikkaa tuli Sheikki Laakson valtavan äänipotin seurauksena. Nyt ei ole Sheikkiä, eikä täyttäjää hänen jättämälleen aukolle.

+

Poliittinen sitoutumattomuus toimii kuntapolitiikassa mielestäni hyvin. Ei hyvillä ideoilla ole puoluekirjaa.

Suur-Kouvolan sitoutumattomat näyttäytyy Perussuomalaisten ”farmina”. Divarista on vaikea nousta niihin positioiohin, joissa päätöksiä tehdään. Niinpä tälle rythmälle jääkin ”räksyttäminen” valtuuston kokouksissa siinä vaiheessa, kun päätökset on tehty jo paljon aiemmin.

Lopuksi

Tällaisen analyysiin itse päädyin. Mielelläni kuulisin sinun ajatuksiasi eri puolueista, niiden politiikasta, sekä mahdollisuuksista tulevissa vaaleissa. Mikä on sinut TOP3 puolueet, joiden toivot Kouvolaa johtavan seuraavan neljän vuoden ajan?

”Kiitos kun jaksoit lukea.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *