Kuntavaalit 2021, tulosten analysointia

Kuntavaalit pidettiin poikkeuksellisin järjestelyin. Ennakkoäänestysaika oli tavallista pidempi ja vaalipäivää vietettiin kesälomakaudella kauniissa säässä. Tällainen ei ole omiaan nostamaan äänestysaktiivisuutta.

Tein ennen vaaleja blogikirjoituksen: https://www.juhahuhtala.fi/uncategorized/puolueanalyysi-kuntavaaleihin/, jossa yritin ennustaa Kouvolan vaalitulosta. Pakko myöntää, että aika hyvin onnistuin. Ennusteessani meni vain kaks asiaa väärin. Ensinnäkin Liike Nytin kannnatus jäi pienemmäksi, kuin ennustin. Toiseksi Perussuomalaiset jäivät ”nipin napin” SDP:n taakse, vaikka olin ennakoinut toisenlaista järjestystä.

Demareiden ja Vihreiden tappio

Demarit menettivät Kouvolassa kolme paikkaa ja 3,2% kannatuksesta. Vihreät menettivät kaksi paikkaa ja 2,7% kannatuksesta, joka oli selvästi enemmän kuin Vihreiden valtakunnallinen tappio. Syitä lähestyvälle tappiolle luettelin jo aikaisemmassa kirjoituksessani (linkki yllä). Hallitusvastuu söi varmasti Vihreiden kannatusta Kouvolassa sen noin 1,9%, ja loppuosa, eli noin prosentti selittyy valtuustoryhmän paikallisilla ristiriidoilla. Voisin edelleen luetella listan virheitä, joiden takia Vihreät viimeisen vajaan vuoden aikana menettivät kannatustaan. Koska olen tehnyt sen aikaisemmin, niin en lähde sitä tässä enää kertaamaan, vaan katse on eteenpäin.

Demarien rökäletappio johtuu varmasti siitä, että minkälaista talouspolitiikan linjaa demarivetoisessa Kouvolassa on viime vuosina tehty. Kouvolassa SDP:n kannatus laski selvästi valtakunnallista keskiarvoa enemmän. Näin ollen paikallisten demareiden kannattaa sen sijaan, että laittaisivat tappion pelkästään hallitusvastuun piikkiin tarkastella asiaa paikallisista lähtökohdista. Itse neuvoisin miettimään, että onko demarit politiikallaan lisänneet kaupungin yhtenäisyyttä, vai -erillisyyttä.

Myös Kristillisdeokraatit ”ottivat pataansa”. Tämä selittyy oikeastaan vain yhden valtuutetun toiminnalla. Valtuutettu Vesa Vainio on itsekin julkisuudessa myöntänyt, että kaupunginjohtajan talokauppojen torppaamisyritys vaikutti vaalitulokseen.

Keskustakin menetti merkittävästi kannatustaan ja yhden valtuustopaikan, mutta tulosta vois silti pitää torjuntavoittona.

Kokoomus teki mitä ennustin

Kokoomus teki kovalla listallaan Kouvolassa kovan tuloksen. Paljon on nyt Kokoomuksesta kiinni, että mihin suuntaan Kouvolan asiat menevät. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan vastuu yhteistyön rakentajana ja suuntaviivojen luojana on kiistaton. Paljon onkin kiinni siitä, että minkälainen henkilö tehtävän ottaa vastaan. Toive on, että Kokoomus lunastaa lupauksensa vastuullisesta taloudenhoidosta. Helppoa se ei tule olemaan, koska demarien tuki on vähintäänkin tiukassa esimerkiksi palveluverkkojen saneerauksille, eikä persujen talouspolitiikan linjasta ole vielä mitään tietoa.

Vinkkinä valtapuolueen johdolle esitän parlamentaarista valmistelua, jossa mitään ryhmää ei jätetä ulkopuolelle, vaan kaikki pidetään mukana. Tämä koskee niin toimielimiä, kuin esimerkiksi hallituksen asettamia työryhmiä. Koska kuntapolitiikassa ei ole hallitus-oppositio asetelmaa esitän kaupunginhallituksen muodostamista niin, että edustus on kaikista valtuustoryhmistä. Olen 100%:n varma siitä, että näin toimimalla kierretään monta sudenkuoppaa.

Persut vaalien suurin voittaja

Vilpittömät onnittelut Perussuomalaisille todella kovasta tuloksesta! Olin osannut ennustaa kovaa tulosta, ja se realisoitui täysimääräisenä. Perussuomalaiset kiilasivat aikaisemman Kouvolan valtapuolue SDP:n kantaan saaden yhtä suuren (13) valtuustoryhmän demarien kanssa. Erityisesti täytyy onnitella Sheikki Laaksoa Kouvolan kuntavaalihistorian suurimmasta äänisaaliista. Kun juhlat on juhlittu on totuuden aika. Itselleni on jäänyt hieman utuiseksi kuva Kouvolan Perussuomalaisten talouspolitiikan linjasta. Siksi kysynkin: Onko Perussuomalaiset valmiita tasapainottamaan Kouvolan talouden, ja jos kyllä, niin millä keinoilla? Palveluverkkoon hirttäytyminen johtaa verojen korotuksiin ja lainan ottoon. Onko Perussuomalaisten linja sittenkin lähellä demarien aikaisempaa linjaa, jolla talous on saatu retuperälle? Toivon, että ei ole. Samalla haastan kaikki Perussuomalaisten valtuutetut tekemään vastuullista talouspolitiikkaa. Kritiikki ilman realistisisa kehitysehdotuksia on tyhjää puhetta. Korostan voittajan vastuuta.

Liike Nyt murtautui kuntapolitiikkaan

Kuinka monta uutta puoluetta on vaalien kautta murtautunut Kouvolan kaupunginvaltuustoon? Vastaus: kaksi. Vuonna 2008 ensimmäiseen nykyisen Kouvolan valtuustoon äänestettiin ensimmäiset perussuomalaiset ja ”heti” lähes kolmetoista vuotta myöhemmin 13.6.2021 Kouvolan valtuustoon äänestettiin historian ensimmäinen Liike Nytin valtuutettu, allekirjoittanut. On siis täysin selvää, että uusien puolueiden asema perinteisellä puoluekentällä on todella vaikea. Siksi melkein tuhatta ääntä tulee pitää suurena vaalivoittona, ja samalla vaalien suurena yllätyksenä. Kouvolan Liike Nyt paikallisyhdistys perustettiin alkuvuodesta tilanteessa, jossa kuntavaalien tuli olla vain parin kuukauden päästä – hallitus ei ollut tehnyt vielä päätöstä vaalien siirrosta. Ehdokashankinnan käynnistyessä selvisi nopeasti, että muilla puolueilla oli käytännössä listat täynnä. Liike nyt sai Suomessa läpi yhteensä 49 valtuutettua, joka on todella kova tulos vasta perustetulta puolueelta. Liike tullaankin punnitsemaan seuraavissa eduskuntavaaleissa. Liike Nytin tavoite on seuraavissa eduskuntavaaleissa saada läpi 5-9 kansanedustajaa. Tämä työ on nyt alkanut.

Summa summarum

Muutos on mahdollinen, mutta se ei tapahdu itsestään. Ensimmäisenä tulle luoda tilannekuva Kouvolan tilasta ja miettiä askelmerkit tuleville vuosille. Pitää tehdä periaatepäätös verojen korotusten ehkäisemiseksi. Pitää tehdä periaatepäätös siitä, että sopeutetaanko palveluverkko vastaamaan asukaspohjaa vai eikö sopeuteta. Valtuustolla tulee olemaan todella paljon vaikeita päätöksiä, ja olen varovaisen optimistinen siitä, että niitä pystytään tekemään.

Kiitos kun jaksoit lukea

One Comment on “Kuntavaalit 2021, tulosten analysointia”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *