Hävittäjähankinnat tulee tehdä harkiten

Suomi joutuu tekemään yhden historian suurimmista puolustushankinnoista, kun ilmavoimien Hornet hävittäjät ovat tulossa elinkaarensa päähän. Päätös uusien hävittäjien hankinnasta osuu vuodelle 2021, eli seuraavalle hallituskaudelle. Keskustelu aiheen ympärillä on jo kauan käynyt vilkkaana – hyvä niin.

Arviolta 7-10 miljardin euron investointi vaatii yhteiskunnallista laajaa keskustelua.

Sillä mitä naapurivaltio tekee on merkitystä

 • Syvennämme puolustusyhteistyötä etenkin Suomen kanssa, kertoi Ruotsin uuden hallituksen pääministeri Stefan Löfven

Se, että Ruotsin pääministeri nosti liittolaisistaan ainoana valtiona esiin Suomen, ja korosti puolustusyhteistyötä juuri Suomen kanssa ei ole hävittäjähankintoihin liittyen merkityksetön seikka. Ilmavoimien kartoittamista vaihtoehdoista vahvoilla on pidetty yhdysvaltalaista F-35 ja ruotsalaista JAS 39 Gripen E hävittäjää. Ruotsin ilmavoimien hävittäjäkalusto koostuu luonnollisesti Gripen hävittäjistä.

Kun Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö nähdään tärkeänä molemmissa valtioissa, tulee tämä ottaa päätöksissä huomioon. Se, että naapurimaalla on käytössä sama kalusto, tuo säästöjä elinkaarikustannuksiin, joiden on arvioitu olevan 20- ja 30 miljardin välillä hankintahinnan päälle. Vertalulukuna voidaan pitää Suomen puolustusbudettia, joka on noin 3,1 miljardia euroa vuonna 2019.

Lukumäärä ja yhteistyön eri mahdollisuudet

On myös tarkkaan harkittava uusien hävittäjien lukumärää, sekä pohtia, että onko ilmapuolustuksessa mahdollisuutta toiminnallisen yhteistyön lisäämiseen Ruotsin kanssa.
On selvää, että lobbaus hävittäjien ympärillä on voimakasta. Päättäjien tulee kuitenkin ottaa kaikki tekijät päätöksissään huomioon. Mielestäni pohjoismaisen puolustusyhteistyön merkitystä ei voi liikaa korostaa, ovathan Suomi ja Ruotsi päättäneet pysyä sotilasliitto NATON ulkopuolella.

10 Comments on “Hävittäjähankinnat tulee tehdä harkiten”

 1. Hävittäjä on lavetti. Se, millaista aseistusta siihen voidaan ja halutaan liittää, on myös otettava hankinnoissa huomioon. Kuten otetaankin…

  1. Juuri näin. Asejärjestelmistä on pyydetty tarjouspyynnöt ml. Ruotsilta yhdessä hävittäjien kanssa.

 2. Olen samaa mieltä. Kun Ruotsin kanssa yhteistyötä tehdään on välttämätöntä että kalusto on samanlaista. Lisäksi muut hyödyt, kuten kirjoitit.

  1. Vaikuttaa siltä, että F-35:n lobbaus on niin voimakasta, että nämä hyödyt ovat vaarassa jäädä sivulauseeksi. Mutta töitä tehdään sen eteen, että päätös syntyy kaikki tekijät huomioon ottaen.

 3. Hävittäjähankinnoissa on syytä pitää huoli ettei missään nimessä hankita USA:ssa valmistettuja koneita Trumpin kauppapolitiikan takia, se olisi kuin kusisi omaan saappaaseensa! Jo aiemminkaan ei olisi kannattanut jenkkikoneita hankkia koska jenkit ei ole hankkineet maailman parhaita jäänsärkijöitä Suomesta koska ovat tuotantoaan suojatakseen luokitelleet jäänsärkijät sota-aluksiksi ja sota-aluksia ei voi hankkia Nato-maiden ulkopuolelta. On jo paljon muita asioita joista maailmalla meille nauretaan, ei enää kannata niitä lisätä.

  1. Itse olen alustavasti Gripenien kannalla. F-35 hävittäjien hintakin on ”posketon”.

 4. Vähän myöhässä tähän keskusteluun, mutta syy miksi Gripen taitaa jäädä pois ostolistalta on Ilmavoimien aikasemmat hankinnat. Ilmavoimat ovat ostaneet JASSM-ohjuksia, jotka eivät ainakaan viimeisimmän tietoni mukaan ole yhteeen sopivia Gripenin kanssa, eli todennäköisesti F35 tullaan näkemään Suome taivailla. En kyllä itse kannata tuota jenkkikonetta, ottaen huomioon sen hinnan ja tekniset ongelmat.

  1. Toivon, että ohjushankinnalla ei ole haluttu lukita päätöstä etukäteen. F-35 on poskettoman kallis, ja toivon että Gripen pysyy mukana vaihtoehdoissa. Pitää vähän kaivella asian taustoja tarkemmin. Kiitos tiedosta.

 5. Rafale ja Gripen ovat ehdottomasti kärkiehdokkaat. Eurofighter on molempiin verrattuna iso ja kallis, mutta sen nopeus ja raaka voima tekevät koneesta vahvan torjuntahävittäjän.

  SuperHornet on vanhentunut laivaston työrukkanen, ja F-35 lähinnä katastrofaalinen rahareikä.

  1. Samaa mieltä. Pahoittelut että huomasin viestisi vasta nyt. Oli tunnukset pitkään hukassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *