Elpymispaketin hämmentävä käsittely

”Olen aiemmin useaan otteeseen todennut, etten kannata EU:n elpymispakettia. Tässä postauksessa en kuitenkaan käsittele paketin sisältöä, vaan sen käsittelyn hämmentäviä vaiheita”

Sanna Marin neuvottelemaan Brysseliin

Sinne lensi pääministerimme, mutta kenen mandaatilla? Pääministerillä oli kuvitelma siitä, että hän on neuvottelemassa hallituksen mandaatilla. Hän ei osannut ennustaa, että paketin hyväksymiseksi tarvittaisiin tänä keväänä 2/3 osan enemmistö eduskunnasta. Siksi hän uskalsi neuvotella Suomen kannalta niin huonon paketin. Paketti oli kuitenkin Sanna Marinin omasta näkökulmasta menestys. Eu:n vaatimuksiin alistumalla hän pääsi EU pomojen varauksettomaan suosioon. Hehkutus oli julkisuudessa jopa niin kovaa, että Marin pääsi Vogue lehden kansikuvatytöksi. Aina tähän kevääseen asti pääministeri oli siinä vahvassa uskossa, että hallituksen äänet riittävät paketin läpimenoon, ja opposition ehdotuksilla voi ”pyyhkiä takapuolta”. Kun perustuslakivaliokunta päätti, ettei hallituksen äänet tulee riittämään, iski Marinille paniikki. Tuliko luvattua liikoja EU pomoille – hän mietti aivan varmasti.

Kokoomus = sekoomus

Eurooppapuolue Kokoomuksen sekoilu jää varmasti poliittiseen historiaan – lähinnä vitsin asemaan. Puoluejohto on ollut asian kanssa viimeisen vuoden aivan sekaisin. On vaikeaa olla yhtäaikaa EU myönteinen ja vastustaa EU pakettia. Tämän paradoksin ratkaisemisessa Kokoomus epäonnistui totaalisesti. Kun selvisi, että hallitus tarvitsee opposition tukea paketin läpimenemiseksi, oli Kokoomuksen ratkaisu äänestää tyhjää. Kun selvisi, ettei Kokoomuksen ryhmä ole asiassa yhtenäinen iski vuorostaan Kokoomukselle paniikki. Voin kuvitella Petteri Orpon ilmeen, kun EPP:n johto Brysselistä on ottanut puhelun Suomeen: ”Mitä helvettiä te suomalaiset EU-porvarit olette tekemässä?” Siispä Kokoomus joutui peruuttamaan ryhmäpäätöksensä vetoamalla ”paalutuksiin”. Paalutuksiin, jotka eivät vaikuta käsiteltävään pakettiin millään tavalla. Paalutuksiin, jotka seuraava hallitus voi niin halutessaan vetää vessanpöntöstä alas. Paalutusten jälkeen Kokoomus ei saa pidettyä porukkaa kasassa, joka kertoo että kyseessä on yhtä lähinnä silmänkääntötemppu.

Tänä iltana kun tätä kirjoitan, on Kokoomuksen ryhmästä viisi kansanedustajaa ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan. Jos Sanna Marinille voi antaa neuvottelutuloksesta hylsyn, niin saman voi antaa Kokoomuksen puoluejohdolle. Sekavaa, todella sekavaa.

Eduskunta käsittelee elpymispakettia – hallitusta ei kiinnosta!

Kun eduskunta käsitteli elpymispakettia debatissaan tiistaina 11.5., vain päivä ennen äänestystä, oli opposition kysmyksiin vastaamassa Matti Vanhanen, YKSIN! Luit aivan oiken. Matti Vanhanen oli yksin ministeriaitiossa, ketään muita siellä ei ollut. Kun eduskunta keskusteli hallituskauden kevyesti tärkeimmästä päätöksestä, niin ministereillä oli parempaa tekemistä. Ei näkynyt pääministeriä. Ei näkynyt eurooppaministeri Tytti Tuppuraista. Ei näkynyt ketään. Pääministeri ei ollut vastaamassa kysymyksiin paketista, jonka itse oli neuvotellut. Syyksi kerrottiin omaehtoinen karanteeni. MITÄ? Antigeenitestien tuloksen saa nykyään vain muutamassa tunnissa, ja etäyhteydet ovat arkipäivää. Ainoa selitys poissaololle on, että Sanna Marin ei uskaltanut tulla puolustamaan surkeasti ja itsekkäästi ilman opposition vaatimuksia neuvottelemaansa pakettia. Vastuun pakoilua, sanon minä.

Mikä opisksi?

Silloin kun käsitellään sellaisia asioita, joiden vaikutukset ulottuvat kymmenien vuosien päähän, ja kansanvaltaa siirretään Euroopan Unionille, tulee vähintään kaksi asiaa huomioida.

  1. Valmistelu pitää tehdä koko eduskunnan voimin. Näin isoja asioita ei tule päättää vain hallituksen mielihalujen ja sen hetkisen ideologian pohjalta.
  2. Kansan mielipide pitää kuulla. Nyt kansalaisaloite neuvoa antavasta kansanäänestyksestä heitettiin roskakoriin, mutta mielestäni jatkossa näin isoissa kysymyksissä myös kansan tahto tulisi kuulla.

Näillä ajatuksilla jännittämään huomista äänestystä. Paljon ei odotuksia ole, lähinnä Kokoomuksen linjattomuuden ja takia. Mutta katsotaan kuinka käy.

”Kiitos kun jaksoit lukea.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *